Detay

BRONŞİT

Bronşit, solunum yolunun önemli bir parçası olan, bronşların enflamasyon/iltihap halidir. Sonbahar ve kış aylarında çok fazla görülür. Bronşit oluşum ve görülme süresine göre akut ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılır.

 

AKUT BRONŞİT :

Akut bronşit, soluk borusu da dahil olmak üzere bronşların akut (ani) enflamasyonudur. Bu hastalık sırasında alt hava yollarında ödem oluşur ve bronşial sekresyonda (mukus) artış olur. Genellikle, üst solunum yolu hastalığıyla beraber başlar ve tedavi edilmezse veya tedavi özensiz yapılırsa kronik bronşite çevirebilir. Akut Bronşitin nedeni bakteri, virüs, parazit gibi mikroorganizmaların yol açtığı enfeksiyonlar, veya zehirli gazlar, sigara, egzoz gazları gibi fiziki etkenler ya da alerjiler olabilir.

 

AKUT BRONŞİT BELİRTİLERİ :

Ateş, öksürük, balgam, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, halsizlik, nefes alıp vermede güçlük olabilir. İyi tedavi edilmezse kronik bronşit, zatürre, amfizem, bronşektaziye yol açabilir.

 

KRONİK BRONŞİT :

Yılın en az üç ayında yaş öksürük ve balgam çıkarma ile karakterize en yaygın solunum hastalığıdır. Kronik bronşit hastayı fazla rahatsız etmez bu yüzden yıllar içinde ilerleyerek ağır bir hale gelir. Sigara içenlerin yarısından fazlasında görülür.

Kronik bronşitin nedenlerinin ilk başında sigara kullanımı gelir. Çünkü sigara sürekli solunum yollarına zarar verir bu da hastalığı kronikleştirir. Özellikle büyük şehirlerdeki hava kirliliğide bronşlardaki balgamı arttırarak kronik bronşite neden olur. Bunun yanında nemli ve tozlu yerlerde bulunmak, çok fazla egzoz dumanına maruz kalmak da kronik bronşitin nedenleri arasındadır.

 

KRONİK BRONŞİT BELİRTİLERİ :

Özellikle kış aylarında öksürük ve balgam, dudak ve ellerde morarma, hafif ateş, solunum güçlüğü

 

TEDAVİ :

Kronik bronşitte genelde bağışıklık sistemi zayıftır. Sürekli antibiotik kullanımı bağışıklığı daha da zayıflatır ve virüs, parazit, mantar enfeksiyonlarını ve alerji gelişimini körükler. Tedavide akut enflamasyonu ortadan kaldırdıktan sonra öncelikle bağışıklığı güçlendirmek gerekir. Biorezonans yöntemiyle etkili bir şekilde tedavi edilebilir.